Завершився процес конкурсного відбору українських міст, які стануть партнерами Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (Проект USAID). Проект надасть відібраним містам підтримку щодо розробки довгострокових планів розвитку теплових мереж, включаючи оптимізацію та інтеграцію мереж централізованого теплопостачання, а також у створенні довгострокових програм інвестування в теплові мережі централізованого теплопостачання.

Конкурс на співпрацю з Проектом був відкритим, термін подання заявки тривав з 4 до 20 червня. Упродовж цього періоду оголошення про конкурс, форма заявки для участі та детальна інформація про діяльність Проекту USAID у потенційних містах-партнерах були розміщені на веб сайті Проекту USAID. До участі у конкурсі запрошувалися міста, які маютьприєднане теплове навантаження більше ніж 500 Гкал/год, та де один суб’єкт ЦТ міста відповідає за експлуатацію теплової мережі (мереж) з приєднаним тепловим навантаженням >50% сумарного теплового навантаження міста.

 

12 червня команда Проекту USAID провела інформаційну зустріч для тих муніципалітетів, які виявили зацікавленість до конкурсу. Під час зустрічі всі учасники мали змогу отримати відповіді на свої запитання.

У результаті 33 міста висловили своє бажання співпрацювати с Проектом USAID, надіславши відповідні заявки. Після ретельного процесу відбору спеціально створена комісія, до якої увійшли представники Проекту USAID, Мінрегіон, НКРЕКП, Держенергоефективності, НЕФКО, ТОВ «Арніка», обрали два міста, які будуть співпрацювати з Проектом. Це міста – Запоріжжя та Біла Церква.

Важливими факторами, які враховувалися комісією під час аналізу заявок, були повнота та якість наданих муніципалітетами відповідей, а загальні критерії включали наступні:

Критерії щодо довгострокового планування міста:

  • Схвалений довгостроковий або середньостроковий енергетичний план або програма (Муніципальний енергетичний план, ПДСЕР, ПДСЕРК або аналогічний документ).
  • Розроблена та схвалена довгострокова програма чи інший документ щодо підвищення енергоефективності у будівлях (громадський і житловий сектор).
  • Розроблений і схвалений план довгострокового розвитку міста або аналогічний документ.

Критерії щодо енергетичного менеджменту в місті заявника:

  • Наявність чи стан організації структури енергетичного менеджменту.
  • Частка будівель (громадських і житлових), обладнаних приладами комерційного обліку тепла.

Критерії стану мережі ЦТ:

  • Розроблена і схвалена схема теплопостачання міста.
  • Проведення енергетичних аудитів систем централізованого теплопостачання.
  • Попередній досвід проведення модернізації мереж ЦТ. Готовність інвестувати в розвиток систем ЦТ.

Критерії диверсифікації генерації ТЕ в місті:

  • Поточне та/або потенційне використання альтернативних або відновлюваних джерел енергії для виробництва тепла.
  • Поточна і прогнозована структура (на основі міського енергетичного плану чи аналогічного документа) централізованого теплопостачання (ранжування).

Співпраця Проекту USAID з обраними містами-партнерами почнеться найближчим часом та триватиме до 31 березня 2019 року.