Через світлопрозорі огородження (так у будівельній науці називають вікна) відбувається близько 2030% загальних тепловтрат будівлі. Тепловий потік проходить крізь конструкцію вікна внаслідок різниці температур ззовні і в приміщенні (ще зі школи ми знаємо, що тепло передається від більш нагрітого до менш нагрітого тіла). Такі тепловтрати називають трансмісійнийми. Теплова енергія також втрачається на нагрівання холодного повітря, що проникає крізь нещільності вікон і надходить до приміщення. Такі втрати тепла називають інфільтраційними.

Для того, щоб зменшити тепловтрати через вікна та забезпечити тепловий комфорт у помешканнях, ми замінюємо старі дерев’яні вікна на склопакети. Проте ця заміна дуже часто відбувається без розгляду повітряного режиму приміщень. І хоча завдяки зменшенню повітропроникності склопакетів можна економити до 85% теплової енергії, не варто забувати, що будівлі створені для забезпечення санітарно-гігієнічних умов перебування людини, і організація необхідної вентиляції помешкання є однією цих умов.

УВАГА! Підвищення концентрації вуглекислого газу, який будь-яка людина продукує, видихаючи повітря, у приміщенні, шкідливо впливає на самопочуття та здоров’я. Підвищення концентрації СО₂ понад 0,9 л/м³ (приміщення середньої та низької якості) призводить до запалення очей і слизових оболонок, зменшення уваги, головного білю, втомлюваності тощо.

У таблиці надано вимоги до приміщень з огляду на рівень концентрації вуглекислого газу у повітрі

Вимоги до приміщень щодо концентрації СО2 у повітрі

Тип приміщення

Концентрація СО2 у повітрі

Приміщення низької якості

0,2% = 2 л/м3

Приміщення середньої якості

0,11% = 1,1 л/м3

Приміщеннявисокої якості

0,09% = 0,9 л/м3

Проблему невідповідності нормативам параметрів мікроклімату у приміщенні частково можна вирішити, періодично його провітрюючи, проте в цьому випадку разом із свіжим повітрям всередину потрапляють пил та вуличний шум. До того ж доводиться постійно відкривати і закривати вікно або кватирку. Тому при заміні вікон рекомендується відразу встановлювати провітрювачі. Один такий прилад коштує 250–300 грн. Як правило, він обладнаний регулятором витрат, який дозволяє змінювати інтенсивність та напрям припливного повітря.

 

Встановлення провітрювача вирішує питання вентиляції та "абсолютної" герметизації приміщення, але при цьому енергоефективність встановлення конструкції становитиме 50% тепловтрат старого вікна. Скорочення ж трансмісійних втрат тепла крізь вікна забезпечується шляхом застосування енергозберігаючих склопакетів. При цьому Державними будівельними нормами (ДБН) в Україні встановлюються мінімальні вимоги до характеристик вікон при будівництві і реконструкції житла. В Україні існує дві температурні зони, до першої належить всі області України за виключенням АРК Крим, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Одеської та Закарпатської. Відповідно до ДБН, у першій температурній зоні повинні встановлюватись вікна з класом енергетичної ефективності не нижче А2. Досягти цього можна за рахунок використання двокамерних склопакетів із максимально можливою відстанню між склом (16 мм), газозаповненням простору між склом і використанням енергозберігаючого покриття скла.

У більшості випадків те, що в Україні вважається енергоефективним вікном, таким не є насправді. Енергоефективне вікно забезпечує проникність у приміщення сонячного випромінювання і пасивне опалення, необхідний повітрообмін, віддзеркалення і збереження радіаційної теплоти огороджувальних конструкцій у приміщенні та економію тепла. Економія енергії внаслідок установлення такого вікна становить близько 230 кВт·год/м² його поверхні за опалювальний період (0,197 Гкал/м² вікна).

Питома вартість такого вікна становить 1 6001 800 грн/м².

Якщо можливість замінити вікна є, треба серйозно підійти до їхнього вибору, обрати не лише матеріал, а й склопакет, фурнітуру, дотриматись усіх правил установлення та експлуатації.

У нижченаведені таблиці проаналізовано переваги та недоліки різних типів вікон

Види вікон

Переваги

Недоліки

ДЕРЕВ’ЯНІ

× Висока тепло й звукоізоляція приміщення;
× Міцність і надійність конструкції;
× Екологічність;
× Естетичність;
× Підлягають ремонту, тож є довговічними.

× Вологозалежність;

× Потрібність у постійному догляді спеціальними засобами;

× Легкозаймистість.

МЕТАЛОПЛАСТИКОВІ

× Практично необмежений діапазон розмірів, кольорів та форм;

× Довговічність;

× Надійний захист від вологи, холоду, спеки, шуму;

× Невибагливість у догляді;

× Слабозаймистість.

× Погана повітропроникність;

× Серйозні пошкодження частин рідко ремонтуються, частіше – усуваються за допомогою заміни несправних елементів;

× Метеозалежність.

АЛЮМІНІЄВІ

× Легкість і міцність матеріалу;

× Не піддаються дії природних факторів;

× Екологічність;

× Довговічність;

× Не вимагають особливого догляду;

× Ідеальні для скління великих площ;

× Пожежобезпечність

× Вища теплопровідність у порівнянні з деревом і ПВХ;

× Порівняно висока вартість.

 

За відсутності ж коштів на заміну вікон не варто забувати про те, що можна хоча б ретельно утеплити наявні вікна у спарених або окремих дерев’яних плетіннях. Це також може дати суттєвий енергозберігаючий ефект. Але для цього необхідно використовувати не канцелярський скотч, який ніякого зиску дати не може, а ущільнювачі у вигляді вовняного шнура або пористої гуми, які можна придбати в господарських магазинах. За результатами вимірювань, витрати інфільтраційного повітря у разі ретельного ущільнення вікна суттєво зменшуються (у 2–3 рази).

Разом із зменшенням витрат повітря скорочуються втрати тепла на нагрівання холодного повітря з інфільтрацією.

Кількість повітря, яке надходить через вікна, кг/м² вікна

з/п

Характеристика вікна

Температура зовнішнього повітря, 0С

-2

-10

-23

1.

Вікно без ущільнення, ширина щілини 1 мм

20

24

30

2.

Ущільнення напіввовняним шнуром

9

11

14

3.

Ущільнення із пористоїгуми

6

8

10





Втрати тепла з інфільтрацією через вікно у дерев’яному плетінні з подвійними розділеними притулами (у % від загальних втрат)

з/п

Характеристика вікна

Температура зовнішнього повітря, 0С

-2

-10

-23

1.

Вікно без ущільнення, ширина щілини 1 мм

70%

74%

78%

2.

Ущільнення напіввовняним шнуром

51%

56%

61%

3.

Ущільнення із пористої гуми

43%

49%

54%



 

Вікон "гарних та різних" багато. Можна купити та поставити нові, а можна дати друге життя своїм дерев’яним вікнам. Отже, вибір за вами!