Чому важливо регулювати тепловий режим у будинку?

У весняно-осінній період опалювального сезону за температури зовнішнього повітря від -1, -2 0С до +8 0С, теплопостачальні підприємства не мають технічної можливості регулювати (зменшувати) подачу тепла. Для більшості міст України цей період становить 50–60% загальної тривалості опалювального сезону. Саме тому наші будинки перегріваються, і ми з вами відкриваємо кватирки, викидаючи дорогоцінне тепло та гроші на вітер.

Але зі збільшенням вартості газу і значним зростанням тарифів на теплову енергію, питання місцевого регулювання параметрів теплоносія на вводі до будівель відповідно до погодних умов набуло неабиякої значущості. Тим більше, що раціональне споживання енергоресурсів є важливим кроком до отримання Україною енергетичної незалежності.

Яким чином можна забезпечити регулювання теплового режиму у наших будинках?

Відповідь дуже проста: у будинку треба встановити ІТП.

Що таке ІТП?

ІТП ‒ індивідуальний тепловий пункт або індивідуальний тепловий вузол вводу – це складне інженерне обладнання, яке необхідне для приєднання внутрішніх систем теплоспоживання до зовнішніх теплових мереж.

Зазвичай, ІТП розташований у підвальному приміщенні після вводу трубопроводів теплових мереж до будинку. Обладнання ІТП належить споживачам теплової енергії, тобто це спільна власність мешканців будинку, якими є ми з вами.

Яке призначення ІТП?

Індивідуальний тепловий пункт може забезпечити у будинку такі зручності:

    1. інтенсивну тепловіддачу від опалювальних приладів (якщо простою мовою – гарячі поверхні батарей), щоб нам було комфортно і затишно;
    2. можливість гідравлічного і теплового регулювання елементів системи опалення (тобто, регулювання кількості та температури теплоносія – гарячої води – що проходить через труби та приєднані до них батареї знову - таки для створення комфортних умов у помешканнях;
    3. приладовий облік спожитої теплової енергії за допомогою лічильників (щоб ми могли платити не за міфічні квадратні метри, а за ту кількість теплоти, яку спожили);
    4. необхідну якість води у системі (щоб вона не забруднювала труби та батареї системи опалення й не містила хвороботворні бактерії);
    5. контроль за параметрами теплоносія на вводі до системи (відповідність його температури та тиску нормативним);
    6. якісне регулювання відпуску тепла до будинку залежно від температури зовнішнього повітря, інсоляції, вибраної споживачами температури внутрішнього повітря тощо (щоб ми не відкривали кватирки, коли вже тепло, а до батарей неможливо доторкнутися).

І як ви вже здогадалися, все це призведе до економії теплової енергії і, відповідно, до зменшення оплати за неї.

Чому у багатьох ІТП не виконують свої функції? Наявні ІТП у більшості будинків періоду інтенсивної забудови (70–80-ті роки минулого століття) перебувають у неробочому стані і не спроможні виконувати покладені на них функції.

Ліворуч зображений застарілий ІТП, які характерні для багатьох будинків періоду інтенсивної забудови.

Схема типового ІТП того часу мала передбачати наявність лічильника теплової енергії. Проте встановлення теплових лічильників було необов’язковим і більша частина будинків  як не мала їх тоді, так і не має дотепер. Ось чому облік і розрахунки за спожите тепло в нас здійснюються не за фактичними показаннями лічильника, а за нормативами, які встановлюються за величиною опалювальної площі.

Відсутність приладів для вимірювання тиску і температури (манометрів і термометрів), унеможливлює контроль за параметрами теплоносія на вводі до будинку.

Типовий ІТП повинен мати пристрій, де відбувається підмішування зворотної води з системи опалення до гарячого теплоносія теплових мереж для регулювання його температури. Нажаль, цей пристрій ‒ елеватор ‒. часто-густо виведений із ладу або взагалі відсутній. Тому основним регулювальним пристроєм у застарілих ІТП стали засувки (хоча за нормативами їх не можна. використовувати як регулювальну арматуру), що приводить до швидкого виходу їх із ладу, а також до гідравлічного і теплового розбалансування системи опалення.

Сучасний автоматизований тепловий вузол вводу з погодним регулюванням

Саме необхідність у регулюванні відпуску теплоти і зумовила появу автоматичних ІТП із погодним регулюванням.

Відмінність таких ІТП від попередніх аналогів полягає лише в тому, що в них підмішування зворотної води до гарячого теплоносія із теплових мереж виконується за допомогою водяної помпи (насосу) з електронним керуванням в автоматичному режимі, залежно від показань датчиків температури зовнішнього і внутрішнього повітря.

З огляду на погодні умови, споживач може вибирати, за яким температурним графіком здійснювати відпуск теплоти і регулювати тим самим кількість тепла, яке надходитиме до будинку.

Які вигоди від встановлення автоматизованого теплового вузла вводу з погодним регулюванням?

ІТП дозволяє знизити витрати на природний газ на 8–10% за рахунок погодного регулювання й усунення "перетопів" у перехідний період (згідно з вимогами ДБН В.2.5-39:2008 та ДБН В.2.5-67:2013 приєднання систем опалення до джерел теплоти треба здійснювати через ІТП із автоматичним регулюванням теплового потоку, залежно від погодних умов). Можна також зменшити подачу теплової енергії після проведення робіт з утеплення зовнішніх огороджень (стін, вікон, даху тощо) без порушення гідравлічного і теплового режиму роботи системи опалення.

Які є варіанти встановлення ІТП?

Для облаштування сучасного індивідуального теплового пункту з автоматичним регулюванням відпуску теплової енергії у багатоквартирному будинку можливі два варіанти технічних рішень:

  1. Встановлення блочного модульного індивідуального теплового пункту заводського виготовлення, який сьогодні пропонується багатьма фірмами.
  2. Реконструкція наявного теплового пункту шляхом виконання робіт із поелементного монтажу обладнання.

Який би варіант ви не обрали, вам прийдеться проходити такі етапи: отримання технічних умов від теплопостачальної організації, виконання проекту, узгодження проекту, демонтаж наявного ІТП, виконання монтажних робіт. Завершальний етап полягає у прийманні ІТП теплопостачальною організацією і органами Держстандарту (якщо до складу ІТП входить вузол обліку теплової енергії).

Скільки коштує встановлення автоматизованого ІТП?

Вартість модульного ІТП (разом із виконанням будівельно-монтажних робіт) може становити близько 420-440 тис. грн (330-340 тис. грн без обладнання для приготування гарячої води). Варіант із реконструкцією наявного ІТП і поелементним монтажем нового обладнання є більш дешевим і має низку переваг, зокрема:

- можливість використання оптимального обладнання – вузла обліку, регуляторів, насосів, залежно від особливостей будинку (вибір такого обладнання виконає для вас проектувальник під час розроблення проекту). Це дозволить уникнути закупівлі вартісного обладнання, параметри якого перевищують необхідні, та деякого зайвого обладнання, що входить до складу модульних установок;

- можливість виконання монтажних робіт обладнання у стіснених умовах підвалів;

- використання трубопроводів і обладнання, яке встановлене на наявному ІТП (за умови задовільного стану такого обладнання);

- прозоре формування вартості ІТП за кошторисом проектувальника;

- уникнення переплат, які виникають у разі отримання послуги "під ключ".

Ось прості розрахунки.

Послуги проектувальника коштуватимуть 10-12 тис. грн. Вартість вузла обліку теплової енергії становить близько 50 тис. грн. Циркуляційний насос можна придбати за 30-35 тис. грн. Ціна регулятора і датчиків становитиме близько 15 тис. грн. Запірна арматура коштуватиме 16–17 тис. грн. Разом із виконанням монтажних робіт, вартістю трубопроводів, послуг на отримання технічних умов і узгодження влаштування ІТП шляхом реконструкції наявного можна виконати за близько 200 тис. грн для 80-ти квартирного житлового будинку (на сьогоднішній день).

Встановлення ІТП повинно виконуватись після виготовлення необхідної проектно-кошторисної документації. Зауважимо також, що під час експлуатації автоматизованого ІТП потрібно проводити його технічне обслуговування, що може коштувати орієнтовно 800-1000 грн на місяць (з урахуванням накопичення коштів на повірку лічильників). Але за наявності такого обслуговування оновлені ІТП зможуть служити нам довго та віддано.

Оптимізація регулювання відпуску теплоти за допомогою автоматизованих ІТП є одним із енергоощадних проектів, які можуть впровадити мешканці будинку.

За скільки років окупиться встановлення ІТП?

Ми для вас порахували, що для п’ятиповерхового 80-ти квартирного житлового будинку з розрахунковим тепловим навантаженням на потреби опалення 290 кВт і річними витратами теплоти на потреби опалення в межах 550–600 Гкал (630–690 МВт∙год) за опалювальний період величина річної економії теплової енергії може становити до 60–67 Гкал. За умови вартості 1 Гкал. з ПДВ – 1620-1670 грн/Гкал (для газифікованих котелень), встановлення ІТП дасть економічний ефект у 103,7–106,9тис. грн на рік. Тоді період його окупності становитиме менше 2 років. Навіть дорогий блочний ІТП окупиться за трохи більше 3 років.

Встановлення ІТП має супроводжуватись іншими енергоефективними заходами, які дають можливість зменшити подачу теплової енергії до будинку та знизити оплату за неї.

За статистичними даними лише утеплення зовнішніх стін будівель забезпечує близько 35% економії від загального обсягу споживання теплової енергії на рік, а утеплення огороджувальних конструкцій будівлі разом зі встановленням ІТП – 60% (вікна – 5%, стіни – 30%, верхні поверхи – 10%, фундамент – 4%, ІТП – 11%).

Якщо ви хочете жити в комфорті, бути ощадливим господарем та допомогти нашій державі стати енергонезалежною ‒ приєднуйтесь до тих, хто вже облаштував у своєму будинку ІТП!

ЩО ПОТРІБНО РОБИТИ,
ЩОБ ІТП ДОВГО ТА БЕЗВІДМОВНО ПРАЦЮВАВ?

Створюйте самі "погоду" у своїй оселі!