Перед настанням зими кожен із нас ретельно переглядає свій гардероб та взуття, бо від цього залежить чи не будемо ми мерзнути взимку і чи треба нам додатково утеплюватись. А от що робити з нашими домівками? Їх теж треба утеплювати. Але як це правильно зробити аби не нашкодити ані своїй квартирі, ані сусідам, ані будинку в цілому?

Якщо ви прийняли рішення модернізувати або утеплити ваш будинок, то пам’ятайте головне – будинок є цілісним об’єктом, а отже його реконструкція має бути комплексною. Задля того аби Ваше бажання утеплити свій будинок (чи то приватний, чи багатоквартирний) в майбутньому не призвело до небажаних наслідків – пошкодження конструкції будинку чи появи грибка внаслідок неправильного утеплення – необхідно виконати наступні роботи у такій послідовності:

1. Провести енергоаудит будівлі. Енергетичний аудит представляє собою технічне обстеження теплоізоляційної оболонки (стан дверей, вікон, даху, стін та ін.), а також інженерних систем будівлі (системи опалення, вентиляції, охолодження, освітлення, гарячого водопостачання, електропостачання, газопостачання та ін.), для роботи яких використовуються паливно-енергетичні ресурси. Таке обстеження дає змогу визначити реальний обсяг та ефективність споживання енергетичних ресурсів. На основі отриманих результатів спеціаліст з енергоаудиту визначає потенціал енергозбереження в будівлі та розробляє заходи з підвищення енергоефективності. Саме вони є основою для вибору та розробки проектного рішення щодо модернізації та утеплення будівлі.

2. Розробити проектно-кошторисну документацію, в якій вказуються всі технічні рішення щодо модернізації будівлі та їх вартість.

3. Замовник виконання робіт має затвердити проектно-кошторисну документацію.
Після цього можна виконувати роботи з утеплення та модернізації будинку. Їх послідовність має бути наступною:

- підготовчі роботи;
- ремонт/ заміна вікон, вхідних та балконних дверей, дверей тамбурів;
- ремонт/заміна вікон на сходових клітках, коридорах і холах загального користування, технічному поверсі і горищі;
- модернізація внутрішньобудинкових інженерних систем будівлі;
- теплоізоляція зовнішніх огороджувальних конструкцій та гідроізоляція покрівлі.

Залежно від обсягу раніше виконаних робіт, зазначену послідовність робіт можна дещо змінити.

Що ж до нормативної бази, яка регулює питання модернізації та утеплення будинків, то на разі існують Державні будівельні норми (ДБН), які є обов’язковими для виконання, та Державні стандарти України (ДСТУ), які носять рекомендаційний характер, якщо інше не визначено підзаконним актом.
Основними з них є наступні:

-ДБН В.1.2-11-2008 "Основні вимоги до будівель і споруд. Економія енергії";
- ДБН В.2.6-31:2006 "Теплова ізоляція будівель" із змінами 2013 року. З 1 квітня 2017 р. вступає в дію ДБН В.2.6-31:2016 "Теплова ізоляція будівель";
- ДБН В.2.5-67:2013"Опалення, вентиляція та кондиціонування";
- ДСТУ Б EN 15232:2011 "Енергоефективність будівель. Вплив автоматизації, моніторингу та управління будівлями";
- ДСТУ Б В.2.2-39:2016 "Методи та етапи проведення енергетичного аудиту будівель";
- ДСТУ-Н Б В.3.2-3:2014   "Настанова з виконання термомодернізації житлових будинків".



ЗБІЛЬШИТИ ЗОБРАЖЕННЯ>>

ЯК УТРИМУВАТИ
ТЕРМОМОДЕРНІЗОВАНИЙ
БАГАТОКВАРТИРНИЙ БУДИНОК