ПЕРЕДУМОВИ

Реалізація енергоефективних проектів та впровадження енергозберігаючих заходів довгий час залишалась для українців досить дорогою ініціативою, кошти на яку було важко знайти. У більшості випадків саме відсутність фінансів змушували наших співгромадян або відмовлятись від своїх ідей, або відкладати їх реалізацію на невизначений час. Проте змінити цю ситуацію змогли комерційні банки. Серед тих, хто одним із перших в Україні почав підтримувати впровадження енергоефективних проектів був банк "Львів".

ПРОБЛЕМА

Наприкінці 2014 року у банк "Львів" звернулась компанія Техноінформ з проханням надати кредит для встановлення у приміщеннях кількох сільських шкіл нових високоефективних котлів, які працюють на дровах та паливних брикетах із деревини. У такий спосіб компанія хотіла модернізувати застарілі шкільні системи опалення. Більшість котлів у таких системах були газовими, мали досить низький коефіцієнт корисної дії і, як результат, не забезпечували необхідний температурний режим у шкільних приміщеннях. Крім того, постійне зростання цін на газ спричинювало збільшення витрат навчальних закладів на опалення, що, в свою чергу, було важким тягарем для місцевих бюджетів. Першими, хто отримав нову систему опалення від Техноінформу стали школи у с. Мшана та с. Керниця, Городоцького району, Львівської області.

ПРАКТИКА

Для отримання кредиту підприємство розробило та надало банку бізнес-план проекту і вже в січні 2015 р. отримало 600 тис. грн під 24% річних на 2 роки. Додатково компанія вклала у проект ще 1 млн.грн. власних коштів. Все це дало змогу закупити два твердопаливних котли потужністю 250 та 450 кВт та встановити їх у тих же приміщеннях, де раніше було старе обладнання. Для  того, щоб перепідключити шкільні системи опалення, компанія додатково брала участь у тендері на оренду приміщень котелень шкіл, пройшла відкритий тендер на державну закупівлю послуг із теплопостачання бюджетною установою-споживачем, отримала ліцензію від Львівської ОДА на виробництво та постачання теплової енергії, а також облаштувала прибудову для створення та збереження місячного запасу біопалива. Всі ці процедури затягнули старт реалізації проекту на цілий рік.

РЕЗУЛЬТАТИ

Реалізація цього енергоефективного проекту стала можливою завдяки підтримці Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні", який залучив вище згаданий банк "Львів" до програми часткових гарантій Установи кредитування розвитку (Development Credit Authority/DCA) Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Ця програма спрямована на зміцнення спроможності комерційних банків надавати кредити малим та середнім підприємствам (включаючи приватний бізнес, ОСББ та комунальні підприємства) на реалізацію проектів чистої енергії, енергоефективності та енергозбереження. Участь у програмі часткових гарантій від USAID дала змогу банку знизити вимоги до застави, збільшити термін кредитування тощо. Гарантія видається Державним Казначейством США, визнається Національним Банком України та покриває до п’ятдесяти відсотків (50%) чистих збитків позичальника від тіла кредиту. Проект, який на кредитні кошти реалізувала компанія Техноінформ, є однією з 15 енергоефективних ініціатив, що отримали фінансування від банку "Львів" за програмою часткових гарантій.

Головним результатом реалізації цього проекту є те, що тепер школи отримують теплову енергію за досить невисоким для них тарифом трохи більше ніж 1300 грн/Гкал. Підприємство ж сплачує за користування приміщеннями та за спожиту електроенергію, а для забезпечення роботи котелень було створено по 4 нових робочих місця у кожній зі шкіл. Зберегли і старе обладнання на той випадок, якщо тимчасово прийдеться використати газові котли. Що ж до підприємства, то за підтримки працівників банку Львів керівництво компанії змогло отримати важливий досвід у підготовці та впровадженні подібних енергоефективних проектів із залученням кредитних коштів. Вже у жовтні 2016 р. ще в одній школі Львівської області було введено в експлуатацію котельню на твердому біопаливі потужністю 400 кВт. В подальшому підприємство планує реалізовувати подібні ініціативи в інших районах Львівської та сусідніх областей, а також налагодити власне виробництво паливних брикетів.

Звісно ж при підготовці та впровадженні цього проекту підприємці зіткнулись із рядом проблем. Через тривалість процедури отримання дозволів та проведення тендерів підготовка проекту зайняла цілий рік. Крім того, у більшості випадків встановлені уповноваженим органом тарифи на теплову енергію не завжди покривають її реальну вартість, що не мотивує підприємства до подальших інвестицій у проекти чистої енергії, енергоефективності та енергозбереження. Ці та інші проблеми насправді є непоодинокими в Україні, а їх вирішення є однією з важливих задач як для Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні", так і для державних інституцій. Так, було ініційовано розробку законопроекту № 4334 щодо стимулювання виробництва тепла з альтернативних джерел енергії, який було прийнято ВР у першому читанні 22 вересня 2016 та 08 лютого 2017 року був рекомендований Комітетом ВРУ з питань Паливно-енергетичного комплексу до схвалення депутатами у другому читанні. Крім того, фахівці Проекту USAID працюють над концепцію створення ринку теплової енергетики в Україні. Ці та інші важливі ініціативи повинні врегулювати проблемні питання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел, в тому числі й ті з, якими стикнулись підприємці Львівщини.